Prawo

Co to jest karta pobytu i jaka osoba się o nią musi starać? Jakie daje ona możliwości?

Ślub jest pięknym wydarzeniem dla każdej pary, i młodzi małżonkowie przyrzekają sobie wtedy miłość do końca życia. Lecz upływające lata niekiedy mogą zweryfikować te marzenia i obietnice. Pojawiają się najróżniejsze kłopoty, okazuje się, że po ślubie ludzie się zmieniają, niekoniecznie w dobrym kierunku, a i zdrady mogą się nierzadko pojawiać.

Prawo
Autor: Tori Rector
Źródło: http://www.flickr.com

Istnieją państwa, których mieszkańcy muszą posiadać wizę, kiedy chcieliby się u nas pojawić. Jednak, jeśli woleliby przekroczyć granicę bez starania się o wizę powinni pomyśleć o tym, że istnieje coś takiego jak karta pobytu dla obcokrajowca (sprawdź). To bardzo sensowny dokument, dobrze, więc o nim pomyśleć. Nie należy skreślać opcji życia w Polsce, jeśli posiadamy ważne dokumenty, to znaczy paszport oraz drugi dokument , który potwierdzi naszą tożsamość, to możemy ubiegać się o Kartę pobytu obcokrajowca.

perspektywa - firma
Autor: Ministerio de Cultura de la Nación Argentina
Źródło: http://www.flickr.com

Szukając odpowiedniego prawnika niezaprzeczalnie należy w pierwszej kolejności zapytać znajomych oraz przyjaciół, albowiem może okazać się, że któreś z nich miało okazję współpracować w tym obszarze. W odmiennym przypadku zapewne najprościej jest skorzystać z zasobów internetu oraz przystępnych w nim ocen a także komentarzy.

Prawo - sprawy rozwodowe
Źródło: flickr.com

Są przesłanki, dla których pozwolenie na pobyt stały w Polsce może zostać odebrane. Czy obcokrajowcowi, który otrzymał pozwolenie na pobyt stały w Polsce w wyniku zawarcia ślubu z osobą mającą polskie obywatelstwo, zagraża odebranie prawa do pobytu wówczas gdy współmałżonek zechce rozwodu? Biorąc pod uwagę ilość wpisywanych w Internecie haseł „sprawy rozwodowe warszawa (po przejściu na stronę)”, rozwody są w stolicy problemem, z którym adwokaci często mają do czynienia. Zgodnie z ustawą rozwód nie jest podstawą do odebrania pozwolenia na pobyt stały w Polsce, które zostało już wydane cudzoziemcowi. Podstawą do cofnięcia pozwolenia na pobyt stały w Polsce może być opuszczenie Polski na okres przekraczający sześć lat. Teraz na pewno, jeżeli jesteś obcokrajowcem, hasło „sprawy rozwodowe warszawa” stało się dla Ciebie bardziej zrozumiałe.

Jeśli chodzi o to jaka osoba może starać się by taki dokument dostać jak też jakie dokumenty złożyć należy, dobrze będzie zajrzeć do spisu i regulacji odpowiedniego dla miejsca zamieszkania urzędu wojewódzkiego. Należy mieć na uwadze to, że takie przepisy co jakiś czas ulegają zmianom dlatego warto upewnić się czy mamy akurat te najbardziej aktualne. Istotne jest też złożenie takiego wniosku przez cudzoziemca osobiście w czasie swojego legalnego pobytu w Polsce. W innym razie nie możemy liczyć na pozytywny wynik decyzji. Oprócz tego można mieć również kłopoty związane z nielegalnym pobytem w Polsce.